Vixerimus | medical art studio

Ons doel

Vixerimus is een kunststudio waar we medische kunst maken. Ons doel is om de afstand tussen patiënt en dokter te verkleinen en het begrip van de patiënt te vergroten. Zo helpen wij dokters om uit te leggen wat zij dagelijks doen. We proberen een creatieve inkijk te geven in de menselijke natuur door de huidige staat van medische technologie te laten zien middels kunst.

Het team

Leonard R. Boelen

Oprichter en Creatief Directeur

Ik ben arts en ik streef ernaar om radioloog te worden. Voor mij is er niets mooiers dan een persoon van binnenuit kunnen bekijken met al zijn onbetwistbare waarheden. Er is altijd een verhaal in medische beeldvorming dat nog verteld moet worden. De techniek is ingewikkeld en verandert voortdurend waardoor het uitdagend blijft.  

Naast dokter ben ik bewonderaar en diep gelover in de kunsten. Ik zie kunst als een vertaalslag waarin een kunstenaar zijn ideeën en overtuigingen aan de toeschouwer kan overbrengen zonder het verhaal te hoeven vertellen; het kunstwerk doet dit voor hem. Niet één keer, maar elke keer weer, voor iedere bereidwillige voorbijganger. Dit is voor mij een motivatie om te creëren.

Victor C.D. de Valk

Creatief Adviseur

Ik besteed mijn tijd graag aan het worstelen met conceptuele en ontastbare begrippen, en hoe deze relateren aan onze dagelijkse ervaringen.

Dit is waarom ik een grote passie voor de kunsten heb. Ik ben daarom erg blij om als creatief adviseur deel uit te maken van dit medisch-artistieke avontuur, en om zo enkele van onze ideeën omtrent de geneeskunde tot leven te brengen.

"For we shall have lived"

Vīxerimus: eerste persoon meervoud van het actief indicatief futurum exactum van het Latijnse werkwoord vīvō wat vertaald kan worden als: “we zullen geleefd hebben”. 

Het Latijn kent vele vervoegingen waarin onder andere tijd kan worden aangegeven. De bovenstaande vorm geeft aan dat de gebeurtenis in de toekomst ligt, maar ook al heeft plaatsgevonden. Oftewel, het is de vorm die je gebruikt wanneer je iets wilt uitdrukken dat in de toekomst gebeurd zal zijn. Afgeleid van het werkwoord “leven”, resulteert dit in een hele uitdrukking verpakt in één woord: “we zullen geleefd hebben”. 

Onze kunst wordt voornamelijk gemaakt met behulp van verschillende beeldvormende technieken, waarbij we zo realistisch mogelijk onze onderwerpen van binnenuit proberen weer te geven. Alle medische beeldvorming vertelt het verhaal van de huidige en doorgemaakte gezondheid, van ziekte en degeneratie van het onderwerp. Het is het onmiskenbare verhaal van het onderwerp welke leefde, leeft en zal hebben geleefd.